CHI SAO

THE INNER FORCE OF WING CHUN

CHI SAO

Chi Sao σε ελεύθερη μετάφραση θα πει κολλημένα χέρια. Πιο αναλυτικά, είναι το σημείο επαφής των χεριών που καταλαμβάνουν ταυτόχρονα το ίδιο σημείο στον χώρο. Αυτό βάση της φυσικής δεν υφίσταται αλλά υποθέτουμε ότι την δεδομένη στιγμή του χρόνου το σημείο επαφής των χεριών μας είναι και η αφετηρία για την επίθεση που θα κάνουμε διαπερνώντας την κεντρική γραμμή του αντιπάλου προς τον στόχο.
Εκμεταλλευόμαστε την συντομότερη οδό που υπάρχει, την ευθεία από το σημείο επαφής των χεριών προς τον στόχο με την μεγαλύτερη έκρηξη.

 

  1. Chi Sao Sticking Hands
  2. Principles of Chi Sao
  3. Internal - External Energy
  4. Chi Sao Exchange Through Contact
  5. Hand Position, Rotation, And Contact
  6. Various Forms Of Chi Sao
Chi Sao Sticking hands

1. Principles Of Chi Sao

Η κίνηση πρέπει να είναι συνεχής, σπειροειδούς μορφής με ώθηση προς το κέντρο

Είναι απαραίτητο να κολλάμε τα χέρια μας με του αντιπάλου και να διατηρούμε με αυτόν τον τρόπο την επαφή, τουλάχιστον στο έναν χέρι έτσι ώστε:

 

  • Να είναι δυνατή η εκτροπή των δυνάμεων που πηγαίνουν προς το κέντρο
  • Να αναπτύξουμε τα αντανακλαστικά αφής που είναι ταχύτερα από την αντίδραση που διέρχεται μέσω της οράσεως
  • Χαλαρώση των μυών για μεγαλύτερη ευκολία στην εκτέλεση των ασκήσεων
  • Και να μάθουμε να μην ασκούμε καθόλου δυνάμεις
Chi Sao Sticking hands

2. Internal - External Energy

Το Chi Sao θεωρείται εσωτερική / εξωτερική άσκηση και όχι άσκηση για ανάπτυξη σωματικής μυϊκής δύναμης.

Η εσωτερική φύση της άσκησης (chi) συνδέεται με τη χαλάρωση των μυών. Στην ταοϊστική σκέψη αυτή η χαλάρωση είναι το YIN (θηλυκό). Στης ασκήσεις αυτές πρέπει να μαθένει ο ασκούμενος να μην χρησιμοποιεί την φυσική του δύναμη. Οι Κινέζοι αυτό το φιλοσοφικά το  αποκαλούν χρήση μη-δύναμης.

Η διατήρηση του κατακόρυφου άξονα του σώματος και η σωστή τοποθέτηση του είναι αρκετή για να εκτρέψει μία επίθεση χωρίς να χρησιμοποιηθεί μυϊκή δύναμη.

Η δύναμη που υπάρχει μέσα μας διατηρείται σαν αποθεματικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εκτοξευτήρας για να διοχετεύσει την ενέργεια ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από το χτύπημα. Η χαλάρωση των μυών παρέχει μεγαλύτερη ευκολία κίνησης. Είναι καλύτερα να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι το καλάμι παρά να σπας σαν δρυς κάτω από το βάρος του χιονιού.

Η προσαρμοστικότητα που παρέχεται από τη χαλάρωση των μυών καθιστά ευκολότερη της εναλλαγές των χεριών και του σώματος κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Όπως το νερό που ρέει ανάμεσα από στα βράχια, έτσι και ο ασκούμενος του Chi Sao εκπαιδεύεται για να ανιχνεύσει τα παραμικρά ανοίγματα που υπάρχουν στο αμυντικό σύστημα του αντιπάλου.

Επίσεις η χαλάρωση των μυών όχι μόνο θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις αλλαγές του ρυθμού αλλά θα είναι επίσης ευκολότερο να αλλάζετε το τέμπο από αργές σε γρήγορες κινήσεις και αντίστροφα.

Το Chi Sao λοιπόν είναι η τέχνη της αίσθησης και της διείσδυσης μεταξύ των ασκούντων, αλλά και της τέχνης της μετάβασης από την ηρεμία στην καταιγίδα, από αργή σε γρήγορη ή από μαλακή σε σκληρή, σε χρόνο ακαριαίο.

Οι ασκήσεις σας επιτρέπουν να εκπαιδεύεστε στη χαλάρωση των μυών, για να βελτιώσετε την ταχύτητα της αντίδρασης. Η υπερβολική μυϊκή ακαμψία θα εμποδίσει την κίνηση, με αποτέλεσμα η αντανακλαστική αντίδραση θα επιβραδυνθεί.

Χρειάζονται αρκετά χρόνια πρακτικής εξάσκησης ώστε ο σπουδαστής να χαλαρώσει εντελώς τους μυς του σε μια μάχη σώμα με σώμα.

 Classes

3. Chi Sao Exchange Through Contact

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η απόσταση. Στο Chi Sao η απόσταση προς τον αντίπαλο είναι εξαιρετικά μικρή, η απόσταση αυτή ονομάζεται απόσταση επαφής (ή απόσταση πριν την επαφή).

Η επαφή μεταξύ των βραχιόνων είναι ήδη καθιερωμένη σε αυτό το στάδιο μάχης, επομένως οι ενέργειες και οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά γρήγορες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έννοια της αίσθησης στο σημείο επαφής είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτή την απόσταση το μάτι είναι πολύ αργό για να λάβει όλες τις

Τα αντανακλαστικά επαφής είναι αυτά που θα επιτρέψουν μια ταχύτερη αντίδραση σε σχέση με την όραση.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η αντίδραση από την αίσθηση της αφής είναι ταχύτερη από την όραση. Πάρτε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που κατά λάθος τοποθετεί το χέρι του σε μια θερμή κεραμική πλάκα κουζίνας, αμέσως θα τραβήξει το χέρι του χωρίς να περάσει από κάποια διαδικασία σκέψης. Η πληροφορία που θα πάρει ο εγκέφαλος του θα είναι άμεση.
Εδώ έγκειται όλη η αντικειμενικότητα που συνδέεται με αυτή την αρχή.

Με το που αποκτήσουμε επαφή, ο ασκούμενος του μπορεί να βρεθεί σε δύο καταστάσεις. Είτε θα έρθει σε επαφή και με τα δύο χέρια ή θα έχει επαφή μόνο με το ένα χέρι. Στην πρώτη περίπτωση, η αίσθηση που μεταδίδεται από την επαφή μέσο των αντανακλαστικών επαφής είναι άμεση στους δύο βραχίονες και μπορεί να του δείξει ακριβώς την κατεύθυνση των δυνάμεων που ασκούνται από τον αντίπαλο του.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα μάτια του θα επικεντρωθούν στο χέρι που δεν υπάρχει επαφή, ενώ το χέρι που είναι σε επαφή θα χρησιμεύσει ως αισθητήρας για να γνωρίζει τις προθέσεις και τις κινήσεις του αντιπάλου του.

Η επανάληψη των ασκήσεων είναι ένα σημαντικό μέρος στην εκπαίδευση και στη δόμηση των αντανακλαστικών.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το αντανακλαστικό σύστημα συνδέεται με την επανάληψη. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο το χέρι ή το πόδι επαναλαμβάνει μια κίνηση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να εκτελεστεί η τροχιά αυτής της κίνησης κατά τη διάρκεια μιας αντανακλαστικής αντίδρασης.

Σε όλη αυτήν την διαδικασία της επανάληψης το πρωταρχικό έργο το έχει το ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Εύκολα κανείς καταλαβαίνει την έννοια της φράσης που λέγεται για τις πολεμικές τέχνες «Δέκα χρόνια είναι καλά. Είκοσι χρόνια είναι καλύτερα»

Chi Sao Sticking hands

4. Hand Position, Rotation And Contact

Για την εκτέλεση του Chi Sao, από διπλό χέρι οι μαθητές προχωρημένου επιπέδου τοποθετούν τους βραχίονες τους σε επαφή με τους βραχίονες του παρτενέρ τους. Οι θέσεις είναι Tan Sao, Bon Sao και Fook Sao στην συνέχεια αρχίζουν να εκτελούν μια σειρά περιστροφής προς την κεντρική γραμμή του παρτενέρ τους.

Από τις περιστροφές θα υπάρξουν διαφορετικές ωθήσεις (Pak, Wu, Bil, Jut, Chuen, Larp, Kuan, Gum, Fut, Tarn, Huen, κλπ)… που θα πρέπει να εκτρέπονται χωρίς να χάσουν την επαφή. Η δυνατότητα να διατηρηθεί η επαφή κατά τη διάρκεια των περιστροφών καθορίσουν και πόσο καλό είναι  το Chi Sao που ασκεί κάποιος.

Σε αυτή την άσκηση, ο στόχος δεν είναι να πάει κόντρα στις κινήσεις του αντιπάλου, αλλά να μάθει να πηγαίνει μαζί του, υπό την έννοια του, να μάθει να ακολουθεί τις δυνάμεις και να εκτρέψει αυτές που πηγαίνουν προς το κέντρο σας.

Five stages of combat

5. Various Forms Of Chi Sao

Υπάρχουν διάφορες μορφές του Chi Sao στο .
Το Chi Sao με μονό χέρι και το Chi Sao από διπλό χέρι.
Το μονό χέρι Chi Sao η θέση που μπορούμε να πάρουμε ως προς τον αντίπαλο είναι Παράλληλη ή διασταυρωτή θέση. 

Είτε πρόκειται για μονό ή διπλό χέρι Chi Sao, η θέση των ποδιών που παίρνουμε ονομάζεται ουδέτερη θέση ή θέση αλόγου και στα κινέζικα ονομάζεται Yee Jee Kim Yeung Ma.

Για τα χέρια υπάρχουν αντίστοιχα τρείς βασικές θέσεις το Tan Sao – Fock Sao – Bon Sao από τις οποίες μπορούμε να εκτελούμε τις βασικές ρουτίνες και τις διαφορετικές τεχνικές όπως Pak, Bil, Jut, Chuen, Larp, Kuan, Gum, Fut, Tarn, Huen κ.λπ επιτρέποντας στους μαθητές να μαθαίνουν να εκτρέπουν τις διεισδύσεις  του αντιπάλου χωρίς να χτυπούν τα χέρια τους.

s2Member®

Pin It on Pinterest

Share This