Chi Sao

The Inner Force Of Wing Chun

Το Chi Sao (κολλημένα χέρια) είναι μια παραδοσιακή μέθοδος εξάσκησης που χρησιμοποιείται στο Wing Chun. Στο Chi Sao, οι εξασκούμενοι διατηρούν τα χέρια τους σε επαφή μεταξύ τους και εκτελούν διάφορες κινήσεις, στρατηγικές και τεχνικές που σχετίζονται με την πολεμική τέχνη του Wing Chun.

Το Chi Sao βοηθά στην ανάπτυξη της αίσθησης της αφής και της ανταπόκρισης του σώματος στις κινήσεις του αντιπάλου, βελτιώνοντας έτσι την αντίληψη του εξασκούμενου και την αντίδρασή του σε πιθανές επιθέσεις.

Επιπλέον, το Chi Sao βελτιώνει τη συντονισμένη κίνηση των χεριών, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αθλητική επίδοση και την καθημερινή κινητικότητα.

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ CHI SAO

Το Chi Sao είναι μια από τις βασικές αρχές του Wing Chun. Αυτή η αρχή αποτελεί ένα κομμάτι της εκπαίδευσης στο Wing Chun και αναφέρεται στην εξάσκηση της επαφής των χεριών (ποδιών) μεταξύ δύο ατόμων.

Οι βασικές αρχές του Chi Sao είναι οι εξής:

  1. Επαφή: Ο σκοπός του Chi Sao είναι να εκπαιδεύσει τον εκπαιδευόμενο να αντιλαμβάνεται την επαφή με τον αντίπαλο του και να αντιδρά ανάλογα. Οι εκπαιδευόμενοι συνήθως αρχίζουν την εξάσκηση του Chi Sao με την επαφή των χεριών τους και στη συνέχεια κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις, ώστε να εξασκηθούν στην αντίληψη της επαφής.
  2. Αντανακλασικά επαφής: Κατά τη διάρκεια του Chi Sao, ο εκπαιδευόμενος μέσο των αντανακλαστικών επαφής να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, δηλαδή την κίνηση του αντιπάλου του και τον τρόπο που απαντά στην κίνηση αυτή και να αντιδρά ανάλογα.
  3. Χαλάρωση των μυών για μεγαλύτερη ευκολία στην εκτέλεση των ασκήσεων
  4. Και να μάθουμε να μην ασκούμε καθόλου δύναμη.
Chi Sao Sticking hands

Εσωτερική - Εξωτερική Ενέργεια

Στο Wing Chun, η έννοια της ενέργειας, (Chi) στα κινέζικα, είναι μια σημαντική πτυχή της τέχνης. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Chi στο Wing Chun: Εσωτερική και Εξωτερική ενέργεια.

Η εσωτερική φύση της άσκησης (Chi) συνδέεται με τη χαλάρωση των μυών. Στην ταοϊστική σκέψη αυτή η χαλάρωση είναι το YIN (θηλυκό). Στης ασκήσεις αυτές πρέπει να μαθαίνει ο ασκούμενος να μη χρησιμοποιεί τη φυσική του δύναμη. Οι Κινέζοι αυτό φιλοσοφικά το  αποκαλούν χρήση μη - δύναμης.

Το εξωτερικό (Chi) αντίθετα, είναι η ενέργεια που παράγεται μέσω της φυσικής δύναμης και της μυϊκής έντασης. Αυτός ο τύπος Chi αναφέρεται συνήθως ως «σκληρή ενέργεια» επειδή βασίζεται στη φυσική δύναμη και τη δύναμη για την εκτέλεση κινήσεων. Ενώ το εξωτερικό Chi μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ορισμένες καταστάσεις, γενικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το εσωτερικό Chi επειδή βασίζεται στην ωμή δύναμη παρά στη σωστή τεχνική και στην αποτελεσματικότητα της κίνησης.

Παραδείγματος χάριν η δύναμη που υπάρχει μέσα μας διατηρείται σαν αποθεματικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εκτοξευτήρας για να διοχετεύσει την ενέργεια ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από το χτύπημα. Η χαλάρωση των μυών παρέχει μεγαλύτερη ευκολία κίνησης. Είναι καλύτερα να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι το καλάμι παρά να σπας σαν δρυς κάτω από το βάρος του χιονιού.

Η προσαρμοστικότητα που παρέχεται από τη χαλάρωση των μυών καθιστά ευκολότερη της εναλλαγές των χεριών και του σώματος κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Όπως το νερό που ρέει ανάμεσα από στα βράχια, έτσι και ο ασκούμενος του Chi Sao εκπαιδεύεται για να ανιχνεύσει τα παραμικρά ανοίγματα που υπάρχουν στο αμυντικό σύστημα του αντιπάλου.

Επίσεις η χαλάρωση των μυών όχι μόνο θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις αλλαγές του ρυθμού αλλά θα είναι επίσης ευκολότερο να αλλάζετε το τέμπο από αργές σε γρήγορες κινήσεις και αντίστροφα.

Το Chi Sao λοιπόν είναι η τέχνη της αίσθησης και της διείσδυσης μεταξύ των ασκούντων, αλλά και της τέχνης της μετάβασης από την ηρεμία στην καταιγίδα, από αργή σε γρήγορη ή από μαλακή σε σκληρή, σε χρόνο ακαριαίο.

Οι ασκήσεις σας επιτρέπουν να εκπαιδεύεστε στη χαλάρωση των μυών, για να βελτιώσετε την ταχύτητα της αντίδρασης. Η υπερβολική μυϊκή ακαμψία θα εμποδίσει την κίνηση, με αποτέλεσμα η αντανακλαστική αντίδραση θα μειωθεί σημαντικά.

Αναπτύσσοντας το εσωτερικό Chi, οι ασκούμενοι μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία, τον συντονισμό και την ευαισθησία τους στις κινήσεις του αντιπάλου τους. Αυτό τους επιτρέπει να εκτελούν τεχνικές με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια, ενώ χρησιμοποιούν λιγότερη φυσική δύναμη. Επιπλέον, η ανάπτυξη του εσωτερικού Chi μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία, αυξημένη χαλάρωση και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας.

Χρειάζονται αρκετά χρόνια πρακτικής εξάσκησης ώστε ο σπουδαστής να χαλαρώσει εντελώς τους μυς του σε μια μάχη σώμα με σώμα.

Chi Sao

Ανταλλαγή Chi Sao μέσω επαφής

H ανταλλαγή ενέργειας "Chi," μέσω επαφής που έχουμε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης έχει στόχο την ανάπτυξη της ευαισθησίας των χεριών μας και τη βελτίωση των αντανακλαστικών μας για μια άμεση αντίδραση σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις.

Στο Chi Sao, οι ασκούμενοι συνήθως βρίσκονται σε μια ουδέτερη στάση, με τα χέρια τους να εφάπτονται στους καρπούς ή τα μετακάρπια, κατόπιν εμπλέκονται σε μια σειρά από κινήσεις, όπως τράβηγμα, και ώθηση.

Η ανταλλαγή ενέργειας μέσω επαφής επιτρέπει στους ασκούμενους να αισθάνονται τις λεπτές αλλαγές στις κινήσεις του αντιπάλου και να αντιδρούν αναλόγως. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη μιας αυξημένης αίσθησης επίγνωσης, καθώς και σε μια πιο γρήγορη και ακριβή  ανταπόκριση.

Επίσης, η εξάσκηση στο Chi Sao βοηθάει στη βελτίωση της ισορροπίας, της σταθερότητας και του συντονισμού μεταξύ των κινήσεων των χεριών και του σώματος.

Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει θετικά και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας μας βοηθώντας μας να αντιδρούμε αποτελεσματικότερα σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις στρες. Τα αντανακλαστικά επαφής είναι αυτά που θα επιτρέψουν μια ταχύτερη αντίδραση σε σχέση με την όραση.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η αντίδραση από την αίσθηση της αφής είναι ταχύτερη από την όραση και επίσης ότι τα αντανακλαστικά συνδέεται με την επανάληψη. 

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία της επανάληψης το πρωταρχικό έργο το έχει το ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Chi Sao

Chi Sao

Για την εκτέλεση του Chi Sao, από διπλό χέρι οι μαθητές προχωρημένου επιπέδου τοποθετούν τους βραχίονες τους σε επαφή με τους βραχίονες του παρτενέρ τους. Οι θέσεις είναι Tan Sao, Bon Sao και Fook Sao στην συνέχεια αρχίζουν να εκτελούν μια σειρά περιστροφής προς την κεντρική γραμμή του παρτενέρ τους.

Από τις περιστροφές θα υπάρξουν διαφορετικές ωθήσεις (Pak, Wu, Bil, Jut, Chuen, Larp, Kuan, Gum, Fut, Tarn, Huen, κλπ)… που θα πρέπει να εκτρέπονται χωρίς να χάσουν την επαφή. Η δυνατότητα να διατηρηθεί η επαφή κατά τη διάρκεια των περιστροφών καθορίσουν και πόσο καλό είναι  το Chi Sao που ασκεί κάποιος.

Σε αυτή την άσκηση, ο στόχος δεν είναι να πάει κόντρα στις κινήσεις του αντιπάλου, αλλά να μάθει να πηγαίνει μαζί του, υπό την έννοια του, να μάθει να ακολουθεί τις δυνάμεις και να εκτρέψει αυτές που πηγαίνουν προς το κέντρο σας.

CHI SAO

Εσωτερική – Εξωτερική Ενέργεια

Στο Wing Chun, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης Chi Sao. Ορισμένες από αυτές είναι:

Dan Chi Sao - Αυτό είναι το βασικό επίπεδο του Chi Sao και περιλαμβάνει απλές κινήσεις όπως το να πιέζουμε τα χέρια του αντιπάλου μας. Στο Dan Chi Sao, ο στόχος είναι να αναπτύξουμε τον συντονισμό μας και την ικανότητά να αντιδρούμε στις μεταβολές των κινήσεων του αντιπάλου.

Lap Sao - Αυτή η μορφή του Chi Sao επικεντρώνεται στο να αντιδράμε στις κινήσεις του αντιπάλου μας και να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του για να μας βοηθήσει στην απόκρισή μας.

Pak Sao - Αυτή η μορφή του Chi Sao επικεντρώνεται στο να χρησιμοποιούμε την τεχνική του "Pak" (το οποίο σημαίνει "κλείδωμα" ή "ακινητοποίηση") για να αντιδράμε στις κινήσεις του αντιπάλου μας και να αποτρέπουμε τις επιθέσεις του.

Chi Gerk - Αυτή η μορφή του Chi Sao επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των ποδιών και της ισορροπίας μας. Στο Chi Gerk, ο στόχος είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα πόδια μας ως αμυντικό όπλο και να επιτίθεμαι όταν υπάρχει ευκαιρία.

Chi Sao with Blindfold - Αυτή η μορφή του Chi Sao επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της αισθητηριακής μας αντίληψης και συγχρονισμού με τον εταίρο μας. Στην άσκηση αυτή, οι συμμετέχοντες φορούν μάσκα στα μάτια και πρέπει να βασίζονται στην αφή για να αντιδράσουν στις κινήσεις του αντιπάλου τους.

Κάθε μορφή του Chi Sao έχει διαφορετικούς στόχους και επικεντρώνεται σε διαφορετικές δεξιότητες. Ωστόσο, όλες οι μορφές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συντονισμού, της ευαισθησίας, του ρυθμού και της τεχνικής των ασκούμενων, και ταυτόχρονα βοηθούν στην ανάπτυξη της αίσθησης του Chi και της εσωτερικής δύναμης.

s2Member®