Wing Chun

Eternal Spring - Hope for the Future

Read about the best fighting system, that Bruce Lee made famous all over the world 

Το Wing Chun χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες κινήσεις των χεριών του. Είναι πρακτικό στη μάχη με εκρήξεις ισχύος. Αμύνεται και επιτίθεται ταυτόχρονα.

 

“Δεν φοβάμαι τον άνθρωπο που ασκεί 10.000 τεχνικές σε μία φορά, αλλά τον άνθρωπο που ασκεί μία τεχνική 10.000 φορές. Αυτός ο άνθρωπος κερδίζει τον σεβασμό μου”
Η ουσία αυτού του παλιού κινεζικού ρητού είναι προφανής.

Wing Chun

WING CHUN (Eternal Spring/Hope for the Future)

Τo WING CHUN είναι μια πλήρη και ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη. Έγινε γνωστή στον δυτικό πολιτισμό χάρη στον μεγάλο Δάσκαλο των πολεμικών τεχνών Bruce Lee.

Δεν είναι άθλημα, γι' αυτό και δεν συμμετέχει σε αγώνες κάτω από κανόνες και εξοπλισμό. Δεν είναι δηλαδή φτιαγμένο για επιδείξεις και οι κινήσεις του δεν είναι φτιαγμένες για να είναι όμορφες, αλλα έχουν σχεδιαστεί να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές.

Η φιλοσοφία στο Wing Chun αντίθετα με άλλες πολεμικές τέχνες, είναι στο να σταματήσουν ή να μπλοκάρουν την επίθεση, ενός αντιπάλου έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλη επίθεση. Οι τεχνικές του αναφέρονται σε πραγματικές καταστάσεις μάχης και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αυτοάμυνα. Είναι κράμα πολεμικών τεχνών που η μεθοδολογία του στηρίζεται στην κοντινή μάχη με γρήγορες γροθιές που προέρχονται από την κεντρική γραμμή σε συνδυασμό με εκρηκτικά χαμηλά λακτίσματα.

Η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται στον πολύ καλό συγχρονισμό άμυνας-επίθεσης και αντίστροφα, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη και ελαστικότητα.
Ανεξάρτητα  από το τύπο του σώματος, τις πνευματικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του μαθητή, εκφράζεται και προσαρμόζετε διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί ο αντίπαλος να είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος όμως το αποτέλεσμα της μάχης θα κριθεί από την επιδεξιότητα και την τεχνική και όχι  από το μέγεθος, την μυϊκή δύναμη ή την τύχη του αντιπάλου.

Οι πραγματικές συμπλοκές στον δρόμο, συνήθως γίνονται σε μικρή απόσταση με τον αντίπαλο, συμβαίνουν ξαφνικά και διαρκούν λίγο. Το πλεονέκτημα το έχει αυτός που θα χτυπήσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του να μην πληγωθεί. Στόχος του, δεν είναι μόνο να χτυπήσει γρήγορα και δυνατά, αλλά να χτυπήσει σε ζωτικά σημεία – πράγμα που θα σταματήσει την επίθεση του αντιπάλου.

Στο Wing Chun η άμυνα είναι επίθεση και η επίθεση είναι άμυνα. Το καθένα είναι η αιτία και το αποτέλεσμα του άλλου. Όλες οι τεχνικές αποτελούν φυσικές κινήσεις του σώματος και χαρακτηρίζονται από απλότητα και ευθύτητα. Οι τεχνικές εκτελούνται στον μικρότερο δυνατό χρόνο και απόσταση, με την ελάχιστη απαραίτητη κίνηση. Η έμφαση δίνεται στην ταχύτητα, την ορμή και τα αντανακλαστικά. Οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας πολλαπλής σειράς από χτυπήματα που  εκτελούνται σε δευτερόλεπτα, και που το άπειρο μάτι δεν μπορεί να δει.

Όλες οι στάσεις και οι τεχνικές είναι βασισμένες σε μία σειρά από τρίγωνα που σχηματίζουν μια πυραμίδα. Οι τεχνικές άμυνας και επίθεσης σχηματίζουν τρίγωνα μεταξύ τους, φτιάχνοντας μια σταθερή, δυνατή και ενοποιημένη δομή στην οποία είναι δύσκολο να εισχωρήσεις. Αυτή η ενοποιημένη δομή υποστηρίζεται από μία τριγωνική στάση του σώματος και αυτόματα εκτινάσσει κάθε εισερχόμενη δύναμη. Όταν η σκελετική δομή είναι σωστά τριγωνισμένη, η στάση αυτή γίνεται πολύ δυνατή χωρίς καμία χρήση μυϊκής δύναμης.

HISTORY OF WING CHUN

 1644 - Today

Κατά την διάρκεια της Δυναστείας των Ching (1644-1911 μΧ) η Κίνα κυβερνούνταν από τους εισβολείς Manchu και με την βοήθεια των μοναχών Tibetan που ήταν και η μειονότητα κατά 2% έναντι των κινέζων (Han).

Μετά από συμβουλή των μοναχών του Tibetan, απαγόρευσε όλα τα όπλα, και κέρδισε τον πλήρη έλεγχο της Κίνας. Οι μοναχοί του Tibetan επινόησαν επίσης ένα σχέδιο για να επιβάλλουν πολλούς άδικους νόμους στους κινέζους. Για παράδειγμα, όλα τα νεογέννητα κοριτσάκια τους έπρεπε να είχαν τα πόδια τους δεμένα, έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να έμεναν ανάπηρα, περιορισμένα στην κίνηση και τα ταξίδια και επομένως όντας εξαρτημένα από τους γονείς και τους συζύγους τους.

Τους περιόρισαν την δυνατότητα εργασίας. Είχαν δε την δυνατότητα να προβιβαστούν στην κυβέρνηση όμως μέχρι ένα σημείο. Η κυβέρνηση επέβαλε δυσβάσταχτους φόρους στην χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πλήρη οικονομικό έλεγχο του λαού. Οπως επίσης και η εξάσκηση στο Kung Fu απαγορεύονταν για τους κινέζους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Manchu υιοθέτησε τον πολιτισμό των κινέζων (Han), επειδή η θρησκεία του Tibetan ήταν ένα παρακλάδι του βουδισμού ασκούσαν πολλά αρχαία έθιμα χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κόκκαλα σαν εργαλεία για την λατρεία και μάγια. Μερικοί γνώστες των πολεμικών τεχνών των Han άρχισαν να εκπαιδεύουν έναν επαναστατικό στρατό στην τέχνη του Kung Fu, χρησιμοποιώντας τον Ναό των Shaolin ως μυστικό μέρος εξάσκηση. Με την μέθοδο εξάσκησης που χρησιμοποιούνταν στον Ναό των Shaolin, χρειαζόταν 15 με 20 χρόνια για να εκπαιδεύσει κανείς έναν μαθητή στο επίπεδο ενός δασκάλου του Kung Fu.

Έτσι η ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου πιο αποτελεσματικού μαχητή έγινε κρίσιμη, ιδικά όταν μερικοί από τους υπάρχοντες δασκάλους του Kung Fu παραιτήθηκαν για να εργαστούν για την Κυβέρνηση των Manchu. Πέντε από τους Grandmasters Shaolin Σχεδίασαν να αναπτύξουν ένα είδος, που θα είχε μικρότερο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης και θα ήταν πιο αποτελεσματικό απ’ όλα τα άλλα τα συστήματα που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν.

Οι πέντε Grandmaster συναντήθηκαν να συζητήσουν τις αξίες καθενός από τα ιδιαίτερα συστήματα τους στο Kung Fu και επέλεξαν την πιο αποδοτική μέθοδο εξάσκησης από το κάθε σύστημα. Έτσι δημιουργήθηκε η αρχή και το πρόγραμμα εξάσκησης του γνωστού σήμερα Wing Chun, που θα διαρκούσε μόνο πέντε χρόνια για να διδαχθεί. Το όνομα του συστήματος  Wing Chun, σημαίνει ελπίδα για το μέλλων και αιώνια άνοιξη.

Ωστόσο, πριν τεθεί το σύστημα σε λειτουργία ο Ναός των Shaolin δέχτηκε επιδρομή και κάηκε από τους Manchu. Η καλόγρια Ng Mui, ήταν η μόνη επιζούσα απόo το αρχικό σχήμα των πέντε. Η οποία ώμος πέρασε την γνώση της σε ένα νεαρό ορφανό κοριτσάκι, το οποίο του έδωσε το όνομα του συστήματος Wing Chun.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του Wing Chun επιλέχθηκαν τα σπαθιά της πεταλούδας (Butterfly swords) ως το μόνο όπλο του συστήματος και αυτό όχι μόνο επειδή ήταν μικρά και ήταν εύκολη η απόκρυψη τους αλλά και γιατί μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν προέκταση των χεριών και ήταν πιο αποτελεσματικά από όλα τα άλλα όπλα.

Τέλος σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζουν τους βηματισμούς του Wing Chun κάνοντας τα ακόμα ποιο αποτελεσματικά. Ανέπτυξαν τις αρχές και το πρόγραμμα εξάσκησης του Wing Chun, το οποίο όπως αναφέραμε και πιο πάνω έπαιρνε μόνο πέντε χρόνια για να μαθευτεί καλά.

Πριν από το κάψιμο του Ναού Shil Lum, όλοι οι απόφοιτοι του έπρεπε να εξεταστούν στο τεστ του διαδρόμου με τις 108 ξύλινες κούκλες. Αυτές ήταν μηχανικές ξύλινες κούκλες. οι οποίες ήταν στρατηγικά τοποθετημένες και εκτελούσαν διάφορες επιθέσεις στους εξεταζόμενους. Ο εξεταζόμενος έπρεπε να περάσει το διάδρομο πολεμώντας ενάντια στις απρόβλεπτες επιθέσεις και να τις διαφύγει για να βγει στην άλλη άκρη σε μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπήρξαν πάρα πολλοί ικανοί γνώστες της πολεμικής τέχνης, που απέτυχαν σε αυτό το τεστ. Ωστόσο, μαζί με το Ναό κάηκε και ο Διάδρομος με τις 108 ξύλινες κούκλες, καθώς και τα σχέδια κατασκευής του.

Η Grandmaster Ng Mui αποφάσισε να αντικαταστήσει το Διάδρομο με τις 108 Ξύλινες Κούκλες με μια ξύλινη Κούκλα (Muk Yan Jong). Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο και εξελιγμένο όργανο εξάσκησης στο Wing Chun Κung Fu, βοηθά τον ασκούμενο να αναπτύξει την ταχύτητα, την ακρίβεια και το συντονισμό των κινήσεών του.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ WING CHUN

Το Wing Chun προσφέρει πολλά οφέλη για όσους το εξασκούν. Ορισμένα από τα κύρια οφέλη του Wing Chun περιλαμβάνουν:

Αυτοάμυνα: Το Wing Chun είναι μια πολεμική τέχνη που εστιάζει στην αυτοάμυνα και την αυτοπροστασία. Μέσω των τεχνικών του, μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας για να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

Φυσική Κατάσταση: Η πρακτική του Wing Chun συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης. Οι κινήσεις απαιτούν ευκινησία, συγκέντρωση και αντανακλαστικά, προωθώντας την ανάπτυξη δύναμης και ευελιξίας.

Αυτοπεποίθηση: Η εξάσκηση του Wing Chun ενισχύει την αυτοπεποίθηση σας. Μέσω της κατάκτησης νέων δεξιοτήτων και της ανάπτυξης της ικανότητάς σας να προστατεύετε τον εαυτό σας, αποκτάτε αίσθηση ελέγχου και αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας.

Συγκέντρωση: Η πρακτική του Wing Chun απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μαθαίνετε να είστε παρόντες και να εστιάζετε στον εαυτό σας και στον αντίπαλό σας.

Αυτογνωσία: Το Wing Chun διευκολύνει την ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Καθώς εξασκείτε την τέχνη, μάθετε να αναγνωρίζετε τις ικανότητές σας, τα όριά σας και να αναπτύσσετε μια ισορροπημένη αίσθηση του εαυτού σας.

s2Member®

Pin It on Pinterest

Share This