WORLD'S GREATEST

WING CHUN MASTERS

“Empty your mind, be formless, shapeless like water. You put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle, it becomes the bottle. You put it into a teapot, it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. “Be water, my friend.”

Wing Chun Masters

Grandmaster Yip Man (1917-1972)

Grandmaster Yip Man (1917-1972)

Grandmaster of Wing Chun

Ο γνωστότερος δάσκαλος από τους νεότερους του περασμένου αιώνα Masters Ο Yip Man.

Γεννήθηκε στο Nanhai στις 14 Οκτωβρίου 1893 στην επαρχία Guangdong και μεγάλωσε στο Foshan, μία από τις μεγάλες πόλεις της νότιας Κίνας.

Το πραγματικό του επώνυμο ήταν ο Kei-man, γιος του Yip Oi Dor και του Ng Shui.

Άρχισε να μαθαίνει το Wing Chun σε ηλικία 6 ετών με τον μεγάλο Δάσκαλο Chan Wah-shun. Το 1905, ο οποίος πέθανε, αφού ζήτησε από τον μαθητή του Ng Chung-sok να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του μαθητή του.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Yip Man μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ όπου συναντήθηκε με τον Leung Bik, τον νεότερο γιο του μεγάλου Leung Sheung τον Δάσκαλο Chan Wah-shun  με τον οποίο εκπαιδεύτηκε μέχρι την ηλικία των 21 ετών.

Στη συνέχεια, από το 1914 έως το 1937, εργάστηκε στον στρατό και την αστυνομία.

Το 1937, οι Ιάπωνες εισέβαλαν στο νότο της Κίνας και κατά τη διάρκεια της κατοχικής περιόδου, ο Yip Man, που ήταν τότε 44 ετών, βυθίστηκε στη φτώχεια.

Μεταξύ του 1945 και το 1949, ο Yip Man, έζησε διαδοχικά στο Guangzhou και στο Foshan. Σταμάτησε να ασκεί το Wing Chun για δύο συνεχόμενα χρόνια. Στην ηλικία των 56 ετών έφυγε για το Μακάο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου τον Ιούλιο του 1950 άρχισε να ξαναδιδάσκει στην οδό Dai Lam στο Kowloon.

Από το 1953 έως το 1954, συνέχισε την εκπαίδευσή στην οδό Hoi Tan, με μαθητές Wong Shun Leung, Wong Kiu, Wong Chaok και Ng Chan.

Από το 1955, μεταξύ των νέων μαθητών, είναι εκείνοι που θα συμβάλουν στην εξέλιξη του σε όλο τον κόσμο οι:

 • Lee Kam Sing
 • Kan Wa Jeet dit Victor Kan (Αγγλία)
 • Lo Man Kam (Ταϊβάν)
 • Cheung Cheuk Heng dit
 • William Cheung (Αυστραλία)

Το 1957, ο Yip Man μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις για πέντε χρόνια. Ο μαθητής του είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαρακτήρες που σημάδεψαν τον κόσμο των πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα: Είναι ο Lee Siu Lung “μικρός δράκος” ή ο Bruce Lee, αλλά και οι:

 • Mek Po
 • Yeung Hei
 • Moy Yat
 • Ho Kam Ming.

Από το 1962 έως το 1963, συνέχισε διδάσκει στην οδό Tai Po Road 61, στη συνέχεια στον τελευταίο όροφο του εστιατορίου Tai Sang στο Fook Chuen Sreet, Tai Kok Sui, από το 1963 έως το 1965.

Το 1972, αφού και ενό είχε άλλαξε άλλους τρεις χώρους διδασκαλίας στο:

 • Waterloo Rd,
 • Yau Cheung Rd
 • Yau Yuen Siu Tsui το σπίτι του μαθητή του Yip Sing Cheuk

Ο Υιp Man εγκαταστάθηκε στην οδό Tung Choi St όπου έδωσε τα τελευταία του ιδιαίτερα μαθήματα στους

 • Wong Chung Wah (Yat Oak Goi Tse)
 • Wong Hei
 • Hong Jap Sum.

Το πιο γνωστό και παγκοσμίως αποδεκτό στυλ είναι αυτό του Ip Man. Ηταν και ο πρώτος που δίδαξε το Wing Chun δημοσίως στο Χονγκ Κονγκ από το 1949.

Πέθανε στο σπίτι του την 1η Δεκεμβρίου 1972, στην ηλικία των 79 ετών από καρκίνο στο λαιμό.

Ταινίες που έχουν γυριστεί για την ζωή και την τέχνη του Grand Master Ip Man:

 

Master Bruce Lee 1940 – 1973

Master Bruce Lee 1940 – 1973

Artist | Philosopher | Master and founder of Jeet Kune Do

“Empty your mind, be formless, shapeless like water. You put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle, it becomes the bottle. You put it into a teapot, it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. “Be water, my friend.”

Ο Bruce Lee (Jun Fan Lee) γεννήθηκε το 1940 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, ενώ οι γονείς του έκαναν περιοδείες με την κινεζική Όπερα.

Ο Bruce Lee μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, έπαιξε σε περισσότερες από 20 ταινίες σε παιδικούς ρόλους.

Στην ηλικία των 13 ετών, ο Bruce άρχισε να μαθαίνει την τέχνη του Kung Fu με τον φημισμένο Δάσκαλο “Grand Master Yip Man”.

Ο Bruce έφυγε από το Χονγκ Κονγκ σε ηλικία 18 ετών, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε στο εστιατόριο ενός οικογενειακού φίλου στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, όπου σύντομα γράφηκε στην φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου και αποφοίτησε με πτυχίο στην φιλοσοφία.

Ο Bruce άρχισε να διδάσκει Kung Fu στο Σιάτλ και σύντομα άνοιξε την πρώτη του σχολή, με όνομα Jun Gung Fu Institute. Άλλες δύο σχολές ακολούθησαν στο Όκλαντ και το Λος Άντζελες. Ταυτόχρονα, ο Bruce παντρεύτηκε τη σύζυγό του, την Linda και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Brandon και Shannon Lee.

Στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα, ο Bruce Lee ανακαλύφθηκε κάνοντας ένα casting στο Long Beach Internationals σε έναν ρόλο του Kato για την τηλεοπτική σειρά The Green Hornet.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Bruce ανέπτυξε επίσης τη δική του πολεμική τέχνη, την οποία ονόμασε Jeet Kune Do (Δηλαδή: Ο δρόμος αναχαίτισης της γροθιάς).

Η πολεμική τέχνη του Bruce Lee ήταν θεμελιωμένη πάνω σε ένα πλούσιο φιλοσοφικό υπόβαθρο, χωρίς να ακολουθεί μακρές πολεμικές παραδόσεις.

Αντ ‘αυτού είχε στον πυρήνα του τις ιδέες της απλότητας, της αμεσότητας και της προσωπικής ελευθερίας.

Μετά την ακύρωση της σειράς The Green Hornet, ο Bruce αντιμετώπισε προβλήματα στο Χόλιγουντ και έτσι επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ για να συνεχίσει την κινηματογραφική του καριέρα.

Στο Χονγκ Κονγκ έκανε 3 ταινίες, οι οποίες έσπασαν διαδοχικά όλα τα αρχεία box office εμφανίζοντας τις πολεμικές τέχνες με έναν εντελώς νέο τρόπο. Το Χόλιγουντ έλαβε γνώση της μεγάλης του επιτυχείας και σύντομα έκανε την πρώτη συμπαραγωγή στο Χόλιγουντ / Χονγκ Κονγκ με την ταινία Enter the Dragon.

Δυστυχώς, ο Bruce Lee πέθανε το 1973 προτού κυκλοφορήσει αυτή η ταινία που τον οδήγησε σε διεθνή φήμη.

Σήμερα η κληρονομιά του Bruce Lee για αυτοέκφραση, ισότητα και πρωτοποριακή καινοτομία εξακολουθεί να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσα απο τις ταινίες τα βιβλία και τα διδάγματα του.

Grand Master Willam Cheung – Oct 1940

Grand Master Willam Cheung – Oct 1940

Student of Grand Master Yip Man

Ο Grand Master William Cheung γεννήθηκε στο Hong Kong το 1940.

Από μικρή ηλικία, έπαιρνε μέρος σε μάχες με άλλα παιδιά της ηλικίας του σε ταράτσες και αυλές σχολείων. Το στιλ μάχης που κατείχε τότε ήταν το Tai Chi Chuan, το οποίο δεν ήταν αρκετό για να τον ανυψώσει ανάμεσα στους νέους του Hong Kong.

Ο πατέρας του που ήταν επιθεωρητής της αστυνομίας ανησυχούσε για τον γιο του και ήταν ενάντια σε όλο αυτό που γινότανε και ο Cheung απέφευγε να εμπλέκεται σε καυγάδες και συμμορίες.

Οι αγώνες και οι προκλήσεις συνεχίστηκαν ώσπου μια μέρα ένα γεγονός έγινε αφορμή να αλλάξει ριζικά η ζωή του.

Όταν ένας αρχηγός συμμορίας αήττητος στις μάχες προκάλεσε έναν γέρο ο οποίος είχε την φήμη ότι κατείχε ένα γνωστό στιλ Kung Fu το οποίο προέρχονταν από μία γυναίκα. Αυτός ο αδύνατος γέρος ήταν ο Yip Man που πολύ γρήγορα νίκησε τον αρχηγό της συμμορίας.

Εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του Yip Man, ο Cheung τον επισκέφθηκε στην σχολή του και έτσι έγινε σε σύντομο διάστημα ο αγαπημένος μαθητής του Yip Man. Μαθήτευσε κοντά του περίπου 3 χρόνια πριν εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του με τον Yip Man ο Cheung γνώρισε τον 15χρονο τότε Bruce Lee.

Οι Cheung και o Bruce πέρα από συμμαθητές έγιναν φίλοι. Μετά από αρκετούς μήνες καθημερινής εκπαίδευσης, και οι δυο τους εμπλέκονταν όλο και περισσότερο σε αγώνες πρόκλησης δρόμου μέχρις ότου μια μέρα ο Cheung αντιμετώπισε έναν αρχηγό μιας συμμορίας και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Αυτό οδήγησε τον πατέρα του Cheung να τον στείλει μακριά από το Hong Kong για να τον γλιτώσει από τα χειρότερα.

Ωστόσο, τα προβλήματα αυτό δεν σταμάτησε εκεί και έτσι η οικογένειά του αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο για την ασφάλειά του να μεταναστεύσει στην Αυστραλία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Με τον ερχομό του στην Αυστραλία το 1973 άρχισε να διδάσκει το  Traditional Wing Chun το οποίο συνεχείζει να διδάσκει μέχρι και σήμερα δίνοντας και σεμινάρια σε όλον τον κόσμο.

το 1998 χαρακτηρίστηκε ως Master of Masters από την Blitz Hall of Fame.

Από το 1978 έως το 1980, ο Grand Master Cheung διορίστηκε εκπαιδευτής σε άοπλη μάχη από τον Αμερικανικό ναυτικό του έβδομου στόλου, με έδρα τη Yokosuka της Ιαπωνίας.

Το 1983 του απονεμήθηκε το Βραβείο από την Black Belt Hall of Fame ο τίτλος Kung Fu Artist of the Year και το επόμενο έτος κατέλαβε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στις γροθιές 8,3 ανά δευτερόλεπτο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 30 περιοδικά πολεμικών τεχνών. Είναι επίσης συγγραφέας περισσότερων από δέκα βιβλίων στο .

Και θεωρήθηκε από τον Bruce Lee ως ο μοναδικός κληρονόμος του συστήματος Traditional Wing Chun Kung Fu.

Master George Touzozoglou – Mar 1969

Master George Touzozoglou – Mar 1969

Student of Master Dimitri Exintaveloni

Γεννήθηκε στις 08. 03 . 1969 στη Θεσσαλονίκη. Το 1984  άρχισε την ενασχόληση του με τις πολεμικές τέχνες,  και συγκεκριμένα με το Κουνγκ Φου όπου συμμετείχε σε πολυάριθμους αγώνες και σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 1994 ασχολείται αποκλειστικά με το Wing Chun και το 2005, έπειτα από πολλά χρόνια διδασκαλίας στις σχολές του Δασκάλου του, ίδρυσε τον σύλλογο φίλων αυτοάμυνας “Αέναη Κίνηση” στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2006 του απονεμήθηκε ο τίτλος του MASTER, αφού παρακολούθησε κύκλο εντατικών μαθημάτων από τον Grandmaster William Cheung στα κεντρικά της Ακαδημίας Wing Chun Gung Fu στη Μελβούρνη. Tον Αύγουστο του 2011 και αφού ολοκλήρωσε το Basic Instructor Courses στα Headquarters στην Ολλανδία, είναι πιστοποποιημένος εκπαιδευτής από τον αρχηγό της παγκόσμιας ομοσπονδίας FRANS STROEVEN (ESKRIMA MASTER)W.K.F.S (World Knife Fighting System)

Master Didier Beddar

Master Didier Beddar

2nd Generation of Yip Man

1977

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ WU SHU

Στην ηλικία των 14 ετών, ο Didier Beddar άρχισε να μελετάει το παραδοσιακό Wu Shu (North Shaolin) με τον Fred Bohm, μαθητή του Μεγάλου Δασκάλου Alan Lee. Για 10 χρόνια, μάθαινε αυτό το απαιτητικό στυλ, οι μάχες γινόντουσαν με πραγματικά χτυπήματα, χωρίς προστασία.

Ο ίδιος λέει ότι στην μάχη, πολλά στιλ πολεμικών τεχνών βασίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος στον αυτοσχεδιασμό κατά την επαφή με τον αντίπαλο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδίωξε ένα συμπληρωματικό στιλ, με τέλεια πολεμική αντικειμενικότητα, που δεν θα αφήσει περιθώρια για αυτοσχεδιασμό και που θα προσφέρει μια συνολική στρατηγική που θα καλύπτει όλους τους τακτικούς τομείς της τέχνης σε μια μάχη.

Το Wing Chun, είναι ένα από τα πιο πλήρης συστήματα μάχης στην Νότια Κίνα, το οποίο διδάχτηκε από τους καλύτερους στο είδος τα επόμενα  χρόνια.

1986

Ο WILLIAM CHEUNG ΣΤΟ ΠΑΡΙΣI

Η πρώτη επαφή με το ήταν σε ένα σεμινάριο που έδωσε ο William Cheung στο Παρίσι, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί μαθητές του Fred Bohm. Εντυπωσιασμένος από την ρεαλιστικότατα του στυλ και το χάρισμα του Δασκάλου τότε, η Σχολή αποφάσισε να στείλει έναν μαθητή για να μάθει αυτό το στυλ από έναν άμεσο μαθητή του Yip Man.

Ο Didier Beddar που ήταν ήδη δάσκαλος στο Wu Shu πήγε στην Αυστραλία προκειμένου να εκπαιδευτεί κοντά στον Grand Master William Cheung και να φέρει πίσω στην πατρίδα του την τεχνική της γροθιάς του Νότου.

1989

ΙΔΡΥΣΗ ΤOY ADWCT (Académie de Traditional)

Η ίδρυση του ADWCT έγινε με σκοπό την διάδοση και ανάπτυξη του Wing Chun στην Γαλλία.

1991

TAIJIQUAN

Ξαναφεύγει πάλι για την Αυστραλία για να ανακαλύψει με τον φίλο και Δάσκαλο του Chang Xing Liang, κάτοχος χρυσού μεταλλίου στο Taijiquan, το στυλ της σχολής Chen.

Είναι τόσο παθιασμένος με αυτήν την εσωτερική τέχνη, την οποία εξακολουθεί να ασκεί και να διδάσκει στην σχολή του μέχρι σήμερα.

1993

ΙΔΡΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 3 RUE DES VIGNOLES, PARIS

Από τότε ο Didier Beddar συνεχήζει να διδάσκει στην σχολή του μέχρι και σήμερα, καθώς παραδίδει και σεμινάρια σε όλο τον κόσμο. Είναι άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες και πιστεύει πως ένας Δάσκαλος πρέπει να εξελίσσετε και να διαδίδει τις γνώσεις του εκεί που τις χρειάζονται.

Master Michael G. Papantonakis

Master Michael G. Papantonakis

Master Of

Master Michael G. Papantonakis was born on May 1, 1961, in Manhattan New York and grew up in Baltimore Maryland. He first started training in the martial arts in 1979 with styles such as Shōrin-ryū and Aikido.

In 1985 he started training in the art of under Master John M. Clayton who was a disciple of Grandmaster William Cheung. Michael trained under Master John M. Clayton up until June of 1988 and in September of 1988, he went to the Traditional Kung Fu Academy in Melbourne Australia to train directly under Ip Man’s disciple Grandmaster William Cheung.

Michael received his 6th level from the Grandmaster and was then appointed as the first instructor to represent the Grandmaster’s World Kung Fu Association in Greece. After serving a military term in Greece in November of 1989 Michael opened his first School in Athens in the suburbs of Ano Voula. In 1991 Master Michael G. Papantonakis organized the Grandmaster’s first seminar in Greece.

In 1993 Master Michael G. Papantonakis obtained his 10th level certificate in and continued to train with Grandmaster William Cheung till 1997. In 1998 Michael became independent where he began his own organization naming it The Kung Fu Association in Greece.

Master Michael G. Papantonakis continues to this day to research the art of through other disciples of Ip Man and is dedicated to refining the art by combining the collective knowledge of that Ip Man taught to his students.

s2Member®

Pin It on Pinterest

Share This