the

5 STAGES OF COMBAT

The 5 Stages of Combat

Στο πρώτο στάδιο μάχης, στο  oi δύο αντίπαλοι βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον σαν να είναι σε ένα κύκλο. Από αυτήν την απόσταση χρησιμοποιούν τα οπτικά αντανακλαστικά καθώς προστατεύουν την κεντρική τους γραμμή χρησιμοποιώντας, διαφορετικές πολεμικές θέσεις και με συνεχή κίνηση χωρίς επαφή με τον αντίπαλο, προσπαθούν να αποκτήσει το πλεονέκτημα της θέσης.

Η σωστή στρατηγική στο πρώτο στάδιο είναι να αλλάζουμε συνεχώς πολεμικές θέσεις όχι όμως σε ίσα χρονικά διαστήματα, καθώς ο αντίπαλος μπορεί προβλέψει την επόμενη κίνηση μας και να επιτεθεί με ευκολία.

Τα χέρια είναι στη σωστή θέση φύλαξης και παρακολουθούμε τον αντίπαλο κάθε στιγμή. Η Όραση μας εστιάζει στον πλησιέστερο προς εμάς αγκώνα και το γόνατο του αντιπάλου.

Μπορούμε να κάνουμε χρήση της τεχνικής εισόδου (Entry) για να μειώσουμε την απόσταση με τον αντίπαλο ώστε να επιτευχθεί επαφή.

Το δεύτερο στάδιο είναι της επαφής. Σε αυτό το στάδιο ο μαχητής χρησιμοποιεί οπτικά αντανακλαστικά και αντανακλαστικά αφής (Chi Sao) για τα χέρια και (Chi Jerk) για τα πόδια, χωρίς ακόμα να επιτεθεί στο σώμα ή το κεφάλι.

Κατά το στάδιο αυτό προτιμότερη είναι η μπροστινή πολεμική θέση και προστατεύουμε με την θέση φύλαξης την μεσαία και την άνω πύλη.

Το τρίτο στάδιο μάχης είναι της ανταλλαγής, όλα εξελίσσονται τώρα πάρα πολύ γρήγορα. Ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια του σαν αντανακλαστικά μέσα, που έχει αναπτύξει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του στο .

Στο στάδιο της ανταλλαγής μπορούμε να αντιληφθούμε τις προθέσεις και τις κινήσεις του αντιπάλου. Φανταστείτε έναν ψαρά που ρίχνει την πετονιά του στο νερό, δεν μπορεί να δει αν υπάρχει ψάρι στην άλλη άκρη της πετονιάς. Όταν όμως το ψάρι τσιμπήσει, εκπέμπεται μια δόνηση που ταξιδεύει σε ολόκληρο το μήκος της πετονιάς μέχρι το χέρι του ψαρά, και αμέσως, αντιλαμβάνεται την κίνηση.

Με τον ίδιο τρόπο, ο ασκούμενος προσπαθεί να ανιχνεύσει μέσα από την δόνηση που εκπέμπεται κατά την επαφή την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του και να την αποτρέψει.

Μια καλή θέση μάχης προς τον αντίπαλο μπορεί να διευκολύνει την επαφή και να γίνει μέρος της στρατηγικής, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το 50% των επιθέσεων του αντιπάλου.

Το τέταρτο στάδιο είναι “η υποχώρηση” επιτυγχάνεται είτε με αναδιοργάνωση και υποχώρηση με διαγώνια βήματα προς τα πίσω και με κάλυψη της κεντρικής γραμμής, ενώ προσπαθούμε να καλύπτουμε συνεχώς την άμυνα μας με κινήσεις Fut Sao και το Bil Sao.

Ένας ασκούμενος στο θα προτιμήσει να αποφύγει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση προκειμένου να ασκήσει δύναμη κόντρα στην δύναμη του αντιπάλου. Κάτι που είναι ενάντια στις αρχές του

Μόλις βρεθεί σε ασφαλές μέρος, έχοντας απομακρυνθεί από τον αντίπαλό μπορεί να επιτεθεί εκ νέου επιδιώκοντας μια γεφύρωση με τον αντίπαλο.

Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο μάχης είναι της καταδίωξης, χρησιμοποιούμε οπτικά αντανακλαστικά και τεχνικές εισόδου (Entry) όπου θα μπορούμε να αποφύγουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Πρέπει να πιέσουμε τον αντίπαλο σαν να έχουμε γίνει σκιά του.

Η σωστή χρονική στιγμή της  καταδίωξης προς τον αντίπαλο είναι σημαντική, μας φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς δεν επιτρέπουμε τον αντίπαλο να κερδίζει χρόνο για να αντίδραση και να αναδιοργανωθεί.

five stages of combat
X

Forgot Password?

Join Us

Pin It on Pinterest

Share This