WHAT IS WING CHUN

eternal spring - hope for the future

WHAT IS WING CHUN

WHAT IS WING CHUN

Wing Chun means: Eternal Spring - Hope for the Future

It is one of the best fighting system, that Bruce Lee made famous all over the world.

Το Wing Chun είναι γνωστό για τις γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις των χεριών του, καθώς και για την επικέντρωση του στης γραμμικές και αποτελεσματικές κινήσεις.  Η Άμυνα είναι επίθεση και η επίθεση είναι άμυνα ταυτόχρονα.

WHAT IS WING CHUN?

Το Wing Chun ειναι μια πλήρη και ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη. Έγινε γνωστή στον δυτικό πολιτισμό χάρη στον μεγάλο Δάσκαλο των πολεμικών τεχνών Bruce Lee.

Δεν είναι άθλημα, γι' αυτό και δε συμμετέχει σε αγώνες κάτω από κανόνες και εξοπλισμό. Δεν είναι δηλαδή φτιαγμένο για επιδείξεις και οι κινήσεις του δεν είναι φτιαγμένες για να είναι όμορφες, αλλά έχουν σχεδιαστεί να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές.

Η φιλοσοφία στο Wing Chun αντίθετα με άλλες πολεμικές τέχνες, είναι στο να σταματήσουν ή να μπλοκάρουν την επίθεση, ενός αντιπάλου έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλη επίθεση. Οι τεχνικές του αναφέρονται σε πραγματικές καταστάσεις μάχης και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αυτοάμυνα. Η μεθοδολογία του στηρίζεται στην κοντινή μάχη με γρήγορες γροθιές που προέρχονται από την κεντρική γραμμή σε συνδυασμό με εκρηκτικά χαμηλά λακτίσματα.

Ανεξάρτητα  από το τύπο του σώματος, τις πνευματικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του μαθητή, εκφράζεται και προσαρμόζετε διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί ο αντίπαλος να είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος όμως το αποτέλεσμα της μάχης θα κριθεί από την επιδεξιότητα και την τεχνική και όχι από το μέγεθος, τη μυϊκή δύναμη ή την τύχη του αντιπάλου.

Όλες οι τεχνικές του Wing Chun αποτελούν φυσικές κινήσεις του σώματος και χαρακτηρίζονται από απλότητα και ευθύτητα. Οι τεχνικές εκτελούνται στον μικρότερο δυνατό χρόνο και απόσταση, με την ελάχιστη απαραίτητη κίνηση. Η έμφαση δίνεται στην ταχύτητα, την ορμή και τα αντανακλαστικά. Οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας πολλαπλής σειράς από χτυπήματα που  εκτελούνται σε δευτερόλεπτα, και που το άπειρο μάτι δεν μπορεί να δει.

WHAT IS WING, CHUN WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING - CHUN WHAT IS WING CHUN. WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING CHUN, WHAT IS WING CHUN WHAT IS WING CHUN

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ WING CHUN

HISTORY OF WING CHUN

1644 - Σήμερα

Κατά την διάρκεια της Δυναστείας των Ching (1644-1911 μΧ) η Κίνα κυβερνούνταν από τους εισβολείς Manchu και με την βοήθεια των μοναχών Tibetan που ήταν και η μειονότητα κατά 2% έναντι των κινέζων (Han).

Μετά από συμβουλή των μοναχών του Tibetan, απαγόρευσε όλα τα όπλα, και κέρδισε τον πλήρη έλεγχο της Κίνας. Οι μοναχοί του Tibetan επινόησαν επίσης ένα σχέδιο για να επιβάλλουν πολλούς άδικους νόμους στους κινέζους. Για παράδειγμα, όλα τα νεογέννητα κοριτσάκια τους έπρεπε να είχαν τα πόδια τους δεμένα, έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να έμεναν ανάπηρα, περιορισμένα στην κίνηση και τα ταξίδια και επομένως όντας εξαρτημένα από τους γονείς και τους συζύγους τους.

Τους περιόρισαν την δυνατότητα εργασίας. Είχαν δε την δυνατότητα να προβιβαστούν στην κυβέρνηση όμως μέχρι ένα σημείο. Η κυβέρνηση επέβαλε δυσβάσταχτους φόρους στην χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πλήρη οικονομικό έλεγχο του λαού. Οπως επίσης και η εξάσκηση στο Kung Fu απαγορεύονταν για τους κινέζους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Manchu υιοθέτησε τον πολιτισμό των κινέζων (Han), επειδή η θρησκεία του Tibetan ήταν ένα παρακλάδι του βουδισμού ασκούσαν πολλά αρχαία έθιμα χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κόκκαλα σαν εργαλεία για την λατρεία και μάγια. Μερικοί γνώστες των πολεμικών τεχνών των Han άρχισαν να εκπαιδεύουν έναν επαναστατικό στρατό στην τέχνη του Kung Fu, χρησιμοποιώντας τον Ναό των Shaolin ως μυστικό μέρος εξάσκηση. Με την μέθοδο εξάσκησης που χρησιμοποιούνταν στον Ναό των Shaolin, χρειαζόταν 15 με 20 χρόνια για να εκπαιδεύσει κανείς έναν μαθητή στο επίπεδο ενός δασκάλου του Kung Fu.

Έτσι η ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου πιο αποτελεσματικού μαχητή έγινε κρίσιμη, ιδικά όταν μερικοί από τους υπάρχοντες δασκάλους του Kung Fu παραιτήθηκαν για να εργαστούν για την Κυβέρνηση των Manchu. Πέντε από τους Grandmasters Shaolin Σχεδίασαν να αναπτύξουν ένα είδος, που θα είχε μικρότερο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης και θα ήταν πιο αποτελεσματικό απ’ όλα τα άλλα τα συστήματα που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν.

Οι πέντε Grandmaster συναντήθηκαν να συζητήσουν τις αξίες καθενός από τα ιδιαίτερα συστήματα τους στο Kung Fu και επέλεξαν την πιο αποδοτική μέθοδο εξάσκησης από το κάθε σύστημα. Έτσι δημιουργήθηκε η αρχή και το πρόγραμμα εξάσκησης του γνωστού σήμερα Wing Chun, που θα διαρκούσε μόνο πέντε χρόνια για να διδαχθεί. Το όνομα του συστήματος  Wing Chun, σημαίνει ελπίδα για το μέλλων και αιώνια άνοιξη.

Ωστόσο, πριν τεθεί το σύστημα σε λειτουργία ο Ναός των Shaolin δέχτηκε επιδρομή και κάηκε από τους Manchu. Η καλόγρια Ng Mui, ήταν η μόνη επιζούσα απόo το αρχικό σχήμα των πέντε. Η οποία ώμος πέρασε την γνώση της σε ένα νεαρό ορφανό κοριτσάκι, το οποίο του έδωσε το όνομα του συστήματος Wing Chun.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του Wing Chun επιλέχθηκαν τα σπαθιά της πεταλούδας (Butterfly swords) ως το μόνο όπλο του συστήματος και αυτό όχι μόνο επειδή ήταν μικρά και ήταν εύκολη η απόκρυψη τους αλλά και γιατί μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν προέκταση των χεριών και ήταν πιο αποτελεσματικά από όλα τα άλλα όπλα.

Τέλος σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζουν τους βηματισμούς του Wing Chun κάνοντας τα ακόμα ποιο αποτελεσματικά. Ανέπτυξαν τις αρχές και το πρόγραμμα εξάσκησης του Wing Chun, το οποίο όπως αναφέραμε και πιο πάνω έπαιρνε μόνο πέντε χρόνια για να μαθευτεί καλά.

Πριν από το κάψιμο του Ναού Shil Lum, όλοι οι απόφοιτοι του έπρεπε να εξεταστούν στο τεστ του διαδρόμου με τις 108 ξύλινες κούκλες. Αυτές ήταν μηχανικές ξύλινες κούκλες. οι οποίες ήταν στρατηγικά τοποθετημένες και εκτελούσαν διάφορες επιθέσεις στους εξεταζόμενους. Ο εξεταζόμενος έπρεπε να περάσει το διάδρομο πολεμώντας ενάντια στις απρόβλεπτες επιθέσεις και να τις διαφύγει για να βγει στην άλλη άκρη σε μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπήρξαν πάρα πολλοί ικανοί γνώστες της πολεμικής τέχνης, που απέτυχαν σε αυτό το τεστ. Ωστόσο, μαζί με το Ναό κάηκε και ο Διάδρομος με τις 108 ξύλινες κούκλες, καθώς και τα σχέδια κατασκευής του.

Η Grandmaster Ng Mui αποφάσισε να αντικαταστήσει το Διάδρομο με τις 108 Ξύλινες Κούκλες με μια ξύλινη Κούκλα (Muk Yan Jong). Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο και εξελιγμένο όργανο εξάσκησης στο Wing Chun Κung Fu, βοηθά τον ασκούμενο να αναπτύξει την ταχύτητα, την ακρίβεια και το συντονισμό των κινήσεών του.

s2Member®