WORLD'S GREATEST

6 WING CHUN MASTERS

6 Wing Chun Masters

Κάποιοι από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς δασκάλους του Wing Chun

Grandmaster Yip Man (1893-1972)

Grandmaster Yip Man (1893-1972)

Grandmaster of Wing Chun

Ο γνωστότερος δάσκαλος από τους νεότερους του περασμένου αιώνα.

Ο Yip Man (Γιπ Μαν), επίσης γνωστός ως Ip Man, θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους δασκάλους πολεμικών τεχνών. Γεννήθηκε στο Nanhai στις 14 Οκτωβρίου 1893 στην επαρχία Guangdong.

Το μεγαλύτερο όνειρο του ήταν η διάδοση και ανάπτυξη του Wing Chun στον δυτικό κόσμο. Ξεκίνησε τη διδασκαλία του Wing Chun στο Hong Kong. Ο Yip Man άρχισε να μαθαίνει το Wing Chun σε ηλικία 6 ετών με τον μεγάλο Δάσκαλο Chan Wah-shun.

Ο Chan Wah-shun, που πέθανε το 1905, είχε ζητήσει από τον μαθητή του Ng Chung-sok να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του. Από το 1955, μεταξύ των νέων μαθητών του, ήταν ο GM. William Cheung που συνέβαλε στην παγκόσμια εξέλιξη του Wing Chun.

Το 1957, ο Yip Man δίδαξε έναν από τους μεγαλύτερους χαρακτήρες των πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα: τον Lee Siu Lung, γνωστό ως Bruce Lee.

Πέθανε στο σπίτι του στις 1 Δεκεμβρίου 1972, σε ηλικία 79 ετών, λόγω καρκίνου στο λαιμό.

Κάποιες από τις ταινίες που έχουν γυριστεί για τη ζωή και την τέχνη του Grandmaster Ip Man είναι:

 

Master Bruce Lee 1940 – 1973

Master Bruce Lee 1940 – 1973

Artist | Philosopher | Master and founder of Jeet Kune Do

“Empty your mind, be formless, shapeless like water. You put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle, it becomes the bottle. You put it into a teapot, it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. “Be water, my friend.”

Ο Bruce Lee (Jun Fan Lee) γεννήθηκε το 1940 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, ενώ οι γονείς του έκαναν περιοδείες με την κινεζική Όπερα.

Ο Bruce Lee μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ και έπαιξε σε περισσότερες από 20 ταινίες σε παιδικούς ρόλους.

Στην ηλικία των 13 ετών, ο Bruce άρχισε να μαθαίνει την τέχνη του Kung Fu με τον φημισμένο Δάσκαλο "Yip Man".

Ο Bruce έφυγε από το Χονγκ Κονγκ σε ηλικία 18 ετών, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε στο εστιατόριο ενός οικογενειακού φίλου στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. Σύντομα εγγράφηκε στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου και αποφοίτησε με πτυχίο στη φιλοσοφία.

Ο Bruce άρχισε να διδάσκει Kung Fu στο Σιάτλ και σύντομα άνοιξε την πρώτη του σχολή, με το όνομα Jun Gung Fu Institute. Ακολούθησαν άλλες δύο σχολές στο Όκλαντ και το Λος Άντζελες. Ταυτόχρονα, παντρεύτηκε τη σύζυγό του, την Linda, και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Brandon και τη Shannon Lee.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Bruce Lee ανέπτυξε επίσης τη δική του πολεμική τέχνη, την οποία ονόμασε Jeet Kune Do (Δηλαδή: Ο δρόμος της αναχαίτισης της γροθιάς).

Η πολεμική τέχνη του Bruce Lee βασίζεται σε ένα πλούσιο φιλοσοφικό υπόβαθρο, χωρίς να ακολουθεί μακροχρόνιες πολεμικές παραδόσεις, αλλά αντίθετα έχει στον πυρήνα της τις ιδέες της απλότητας, της αμεσότητας και της προσωπικής ελευθερίας.

Στο Χονγκ Κονγκ έγινε διάσημος με τρεις ταινίες που έσπασαν διαδοχικά τα αρχεία του box office, παρουσιάζοντας τις πολεμικές τέχνες με έναν εντελώς νέο τρόπο. Το Χόλιγουντ αναγνώρισε τη μεγάλη επιτυχία του και σύντομα έκανε την πρώτη συμπαραγωγή στο Χόλιγουντ/Χονγκ Κονγκ με την ταινία Enter the Dragon.

Σήμερα, η κληρονομιά του Bruce Lee για αυτοεκφραση, ισότητα και πρωτοποριακή καινοτομία συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσα από τις ταινίες, τα βιβλία και τα διδάγματά του.

Grand Master William Cheung – Oct 1940

Grand Master William Cheung – Oct 1940

Student of Grand Master Yip Man

Ο Grand Master William Cheung γεννήθηκε στο Hong Kong το 1940.

Από μικρή ηλικία, συμμετείχε σε μάχες με άλλα παιδιά της ηλικίας του σε ταράτσες και αυλές σχολείων. Το στιλ μάχης που άσκησε τότε ήταν το Tai Chi Chuan, το οποίο δεν ήταν αρκετό για να τον ανταγωνιστεί ανάμεσα στους νέους του Hong Kong.

Όταν ένας αρχηγός συμμορίας αήττητος στις μάχες προκάλεσε έναν γέροντα που φημολογούταν ότι κατείχε ένα γνωστό στιλ Kung Fu που προέρχονταν από μία γυναίκα, αυτός ο αδύνατος γέροντας ήταν ο Yip Man, ο οποίος πολύ γρήγορα νίκησε τον αρχηγό της συμμορίας.

Εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του Yip Man, ο Cheung τον επισκέφθηκε στη σχολή του και έτσι έγινε σε σύντομο διάστημα ο αγαπημένος μαθητής του Yip Man. Μαθήτευσε κοντά του περίπου 3 χρόνια πριν εγκαταλείψει το Hong Kong.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του με τον Yip Man, ο Cheung γνώρισε τον 13χρονο τότε Bruce Lee.

Ο Cheung και ο Bruce, εκτός από συμμαθητές, έγιναν φίλοι. Μετά από αρκετούς μήνες καθημερινής εκπαίδευσης, και οι δύο εμπλέκονταν όλο και περισσότερο σε αγώνες πρόκλησης δρόμου, μέχρι που μια μέρα ο Cheung τραυμάτισε σοβαρά έναν αρχηγό συμμορίας.

Αυτό οδήγησε τον πατέρα του Cheung να τον στείλει μακριά από το Hong Kong στην Αυστραλία για να τον προστατέψει από τυχόν εκδικητικές ενέργειες.

Με τον ερχομό του στην Αυστραλία το 1973, άρχισε να διδάσκει το Traditional Wing Chun, το οποίο συνεχίζει να διδάσκει μέχρι και σήμερα, προσφέροντας επίσης σεμινάρια σε όλον τον κόσμο.

Το 1998, κατατάχθηκε ως Master of Masters από την Blitz Hall of Fame.

Master George Touzozoglou – Mar 1969

Master George Touzozoglou – Mar 1969

Student of Master Dimitri Exintaveloni

Ο Master Giorge Touzozoglou γεννήθηκε στις 08.03.1969 στη Θεσσαλονίκη. Από το 1984 ξεκίνησε την πορεία του στις πολεμικές τέχνες, ειδικότερα στο Κουνγκ Φου, συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 1994 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο Wing Chun. Το 2005, μετά από χρόνια διδασκαλίας στις σχολές του Δασκάλου του, ίδρυσε τον σύλλογο φίλων αυτοάμυνας "Αέναη Κίνηση" στην Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη.

Τον Ιούνιο του 2006 απονεμήθηκε ο τίτλος του MASTER, μετά από εντατικά μαθήματα με τον Grandmaster William Cheung στην Ακαδημία Wing Chun Gung Fu στη Μελβούρνη. Τον Αύγουστο του 2011, ολοκλήρωσε το Basic Instructor Course στα Headquarters στην Ολλανδία, αποκτώντας πιστοποίηση ως εκπαιδευτής από τον αρχηγό της παγκόσμιας ομοσπονδίας FRANS STROEVEN (ESKRIMA MASTER) W.K.F.S (World Knife Fighting System). Δάσκαλος του Sifu Νίκου Αγαθόπουλου

Master Didier Beddar

Master Didier Beddar

2nd Generation of Yip Man

1977 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ WU SHU

Στην ηλικία των 14 ετών, ο Didier Beddar άρχισε να μελετάει το παραδοσιακό Wu Shu (North Shaolin) με τον Fred Bohm, μαθητή του Μεγάλου Δασκάλου Alan Lee. Για 10 χρόνια, μάθαινε αυτό το απαιτητικό στυλ, οι μάχες γινόντουσαν με πραγματικά χτυπήματα, χωρίς προστασία.

Ο ίδιος λέει ότι στη μάχη, πολλά στιλ πολεμικών τεχνών βασίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος στον αυτοσχεδιασμό κατά την επαφή με τον αντίπαλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδίωξε ένα συμπληρωματικό στιλ, με τέλεια πολεμική αντικειμενικότητα, που δε θα αφήσει περιθώρια για αυτοσχεδιασμό και που θα προσφέρει μια συνολική στρατηγική που θα καλύπτει όλους τους τακτικούς τομείς της τέχνης σε μια μάχη.

Το Wing Chun, είναι ένα από τα πιο πλήρης συστήματα μάχης στη Νότια Κίνα, το οποίο διδάχτηκε από τους καλύτερους στο είδος τα επόμενα  χρόνια.

Η πρώτη του επαφή με το Wing Chun ήταν σε ένα σεμινάριο που έδωσε ο William Cheung στο Παρίσι το 1986. Από τότε ενθουσιασμένος ο Didier Beddar πήγε στην Αυστραλία προκειμένου να εκπαιδευτεί κοντά στον Grand Master William Cheung και να φέρει πίσω στην πατρίδα του την τεχνική της γροθιάς του Νότου.

1989  ΙΔΡΥΣΗ ΤOY ADWCT (Académie de Traditional)

1993 ΙΔΡΥΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 3 RUE DES VIGNOLES, PARIS

2018 ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 71 rue Robespierre, 93100 Montreuil, France

Από τότε ο Didier Beddar συνεχίζει να διδάσκει στη σχολή του μέχρι και σήμερα, καθώς παραδίδει και σεμινάρια σε όλο τον κόσμο. Είναι άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες και πιστεύει πως ένας Δάσκαλος πρέπει να εξελίσσετε και να διαδίδει τις γνώσεις του εκεί που τις χρειάζονται.

Master Michael G. Papantonakis

Master Michael G. Papantonakis

Master Michael G. Papantonakis was born on May 1, 1961, in Manhattan, New York, and grew up in Baltimore, Maryland. He first trained in martial arts in 1979 with styles such as Shōrin-ryū and Aikido.

In 1985, he started training in the art under Master John M. Clayton who was a disciple of Grandmaster William Cheung. Michael trained under Master John M. Clayton up until June 1988. In September of 1988, he went to the Traditional Kung Fu Academy in Melbourne, Australia to train directly under IP Man’s disciple Grandmaster William Cheung.

Michael received his 6th level from the Grandmaster and was appointed the first instructor to represent the Grandmaster’s World Kung Fu Association in Greece. After serving a military term in Greece in November 1989 Michael opened his first School in Athens in the suburbs of Ano Voula. In 1991 Master Michael G. Papantonakis organized the Grandmaster’s first seminar in Greece.

In 1993 Master Michael G. Papantonakis obtained his 10th level certificate in and continued to train with Grandmaster William Cheung till 1997. In 1998 Michael became independent where he began his organization, naming it The Kung Fu Association in Greece.

Master Michael G. Papantonakis continues to this day to research the art through other disciples of IP Man and is dedicated to refining the art by combining the collective knowledge that IP Man taught to his students.

s2Member®